Posthornssnäckor

Det finns många sorters snäckor man kan ha i akvarium.
Posthornssnäckor är bara en av dom. Dom brukar inte räknas till "pestsnäckorna" som man får in med växer m m och sen aldrig blir av med. Trots det är det många som får invasion av posthornssnäckor och inte är så förtjusta i dom. Dom är lättodlade om man säger så.

Posthornssnäckor är liksom räkor ett bra renhållningshjon i akvariet. Många har upptäckt att det är lättare att hålla en bra vattenbalans även i ett litet akvarium med hjälp av snäckor. I och med att det dyker upp nya färger så blir det mer och mer intressant med posthornssnäckor. Ursprungssnäckan har en ganska tråkig brun färg och det är den många förknippar med posthorn.

När jag såg foton på blå posthornssnäckor så var det kört. Såna måste jag ha! På olika sajter som säljer snäckor kan man se blå posthorn som verkligen är knallblå. Frågan är om dom är så blå i verkligheten? Och i så fall - hur många har riktigt så blå snäckor?

Mina första blå snäckor (som jag sedermera lyckades ta död på med salt i akvariet ...) var rätt blågrå, både i skal och fot. Men de blå snäckor jag beställde från Tyskland har en absolut blodröd fot, och det gör att hela snäckan ser annorlunda ut. Nu måste jag erkänna att mina inte ser fullt så blå ut som den blå snäckan på fotot här. Foten är minst lika blodröd men skalet är nästan blågrönt snarast.

Mina akvarium har olika belysning, gult ljus resp blåaktigt ljus. När jag flyttat snäckor emellan karen så ser färgerna helt olika ut. Och då är ju frågan, beror de fantastiska färgerna på många foton på belysningsfärgen i akvariet? Kanske är de flesta ganska lika i rent dagsljus, men nu är ju akvarium sällan i direkt solljus och artificiell belysning är det som gäller.

Min förhoppning är att det går att urvalsodla fram så blå snäckor som möjligt. Men det tar nog ett par generationer innan man kommer någon vart. Mina första blågrå snäckor lyckades producera ägg innan dom försvann och deras snäcklingar börjar bli stora nog att se vilken färg det blir, och dom ser ut att bli röda eller möljligen high orange.

Vill man verkligen ha snäckor med färg ska man välja äppelsnäckor, men dom är mycket större än posthorn och man kan inte ha ett gäng snäckor i ett litet akvarium.

Färgavel på äpplesnäckor har gjorts ett tag och man vet en hel del om genetiken bakom. Det finns inte alls lika mycket att läsa sig till om posthornssnäckor.
Äppelsnäckor är enkönade och man behöver alltså en hona och en hane för att få snäckägg. En sanning med modifikation, en äpplesnäckhona kan bära befruktade ägg i månader innan hon lägger dom över vattenytan. Det är alltså fullt möjligt att köpa en ensam äpplesnäcka och ändå få snäcklingar ett par månader senare.

Posthornssnäckor är såvitt jag förstår 2-könade. Man behöver 2 st men det kan vara vilka 2 som helst.
God tillgång på mat verkar absolut trigga parningsbeteendet. Om jag lagt ner en algtablett som snäckorna mumsat på så sätter det igång ett väldigt "pussande" på snäckorna. Redan nästa dag kan man se ägg som snäckorna har fäst på rutorna eller växter. Ibland fäster dom äggen på varandra också.

Studerar man dom ägg som sitter lite behändigt till på rutan så ser man efter ca 10 dagar att det som fortfarande ser ut som ägg faktiskt börjar röra på sig, äggen är nu egentligen minimala snäckor som glider iväg lite sakta över glaset. Nu är dom så små att dom mest ser vita ut och dom har en tendens att försvinna in i akvariet. Sen tar det nån vecka innan dom är 2-3 mm och man börjar se dom igen. När dom är 3-4 mm verkar det som om man kan börja se vilken färg dom får.

Jag får återkomma med mina vidare äventyr med mina posthorn, just nu finns här snäckor i blått, rött, high orange, sammetsbrun, guldbrun och lite cappucinofärgade snäckor. Får jag bara igång mina olika akvarium så att snäckorna överlever så kan jag börja färgodla.