Alla foton på denna sida används med tillåtelse av resp fotograf !!!

Gul Körsbärsräka

D en gula Körsbärsräkan (Neocaridina heteropoda var. yellow) är samma sort som den röda Körsbärsräkan (Neocaridina heteropoda var. red). Man korsar dom inte för då tappar man dom omsorgsfullt framavlade färgerna och räkorna återgår till vildformen av Neocaridina heteropoda.

Gul Körsbärsräka Körsbärsräkor är bland de lättaste räksorterna för nybörjare. Dom klarar ganska olika vattenförhållanden och är lätta att få att föröka sig. Räkor städar i akvariet, äter alger och rester av fiskarnas mat. Man kan ha rätt många räkor i ett relativt litet akvarium, dom belastar inte akvariet lika mycket som varje fisk skulle göra. Med lite snäckor i karet därtill, så blir det inte så svårt att hålla bra balans även i ett litet akvarium. Det går att hålla några räkor i ett 10-12 liters akvarium, själv har jag mina gula räkor i ett kar på 26 liter.

Mina gula räkor tycks äta det mesta. Algtabletter av olika slag, liksom alla olika sorters räkfoder jag hittills har prövat.

Mitt kranvatten (egen brunn) har ett PH på 6,8 och med rötter i akvariet sjunker PH något. Nu har jag lagt i lite kalksten för att höja PH så att inte posthornssnäckornas skal eroderar och räkorna tycks inte bry sig om att deras livsmiljö har ändrats. Temperatur håller jag kring 24 grader för jag har läst att dom förökar sig sämre om temperaturen går ner mot 20 grader.

Foto Sonja CygnelGula Körsbärsräkor lever mellan 1 och 2 år, och dom blir ca 2,5 - 3 cm långa. Det är alltså väldigt små djur som är svåra att fotografera om man inte har en kamera med macroobjektiv. Därför har jag fått låna dessa foton Smile
Fotot av den rombärande räkan kommer från Sonja Cygnel, en fantastisk fotograf. Se gärna fler av hennes akvariebilder.

Räkhonan blir könsmogen när hon är ca 1,5 cm och kanske 2-3 månader gammal. Då får hon en äggfläck i nacken, man ser de gula äggen som en sadel. När en hona är redo för parning börjar de annars relativt stillsamma räkhanarna att simma runt i akvariet. När äggen har befruktats flyttar hon dom ner under magen där hon fläktar och pysslar med äggen med hjälp av några av de bakre benen.

Sedan tar det 3-4 veckor (minns inte antal dagar exakt) innan äggen kläcks och väldigt små yngel kommer ut. Ynglen är små kopior av föräldrarna, kanske runt 2 mm långa.

Ynglen lever farligt om du har fisk i akvariet, några kan ändå klara sig om du har rikligt med växter som ger bra gömslen. Såväl vuxna räkor som yngel tycker om mossor. Det är väldigt vanligt att t ex klä in en snygg rot (köpt i djuraffären för säkerhets skull, skall du plocka in en egen är det bäst att du vet vad du gör ...) med mossa. Snyggt, och uppskattat av räkorna.

Även om Körsbärsräkor är lätta att hålla är dom i vissa avseenden känsligare än fiskar och man bör läsa in en del om deras skötsel.